Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a anunțat că biroul său și Biroul Național Anticorupție (NABU) au lansat investigații oficiale privind bunurile procurorului general adjunct al lui Kostin, Dmytro Verbytskyi, informează Kyiv Independent, relatează Știripesurse.
Kostin a declarat că biroul său a inițiat o investigație internă asupra lui Verbytskyi, în urma mai multor articole RFE/RL, care sugerau că Verbytskyi și prietena sa dețin o mașină de lux și case scumpe în zone bogate din Kiev, care păreau să depășească salariile lor preconizate ca funcționari publici.
Procurorul general a declarat, de asemenea, că NABU a lansat propria investigație privind bunurile lui Verbytskyi.
La 19 iunie, Kostin nu a mers în Rada supremă a Ucrainei (n. r.: echivalent cu Parlamentul României), unde fusese convocat de legislatori în legătură cu articolele RFE/RL despre adjunctul său.
Kostin ar fi redactat o scrisoare adresată președintelui Camerei, Ruslan Ștefănciuk, în care cerea amânarea discuțiilor parlamentare pe această temă până la prezentarea rezultatelor anchetei. „Am avut o conversație cu domnul Verbytskyi”, ar fi spus Kostin în scrisoare. „Mi-a prezentat argumentele și explicațiile sale cu privire la situație. El conduce mai multe proceduri de profil înalt, ai căror participanți sunt foarte interesați de suspendarea sau demiterea sa.”
Ce se spune despre Dmytro Verbytskyi
Articolele RFE/RL susține că Verbytskyi locuiește într-o casă, în oraș, cu două etaje în zona de elită Konyk din Kiev, pe care nepotul său a cumpărat-o sub împuternicire pentru un om de afaceri înregistrat în Odesa, pentru o sumă de șase ori mai mică decât valoarea de piață.
Un articol anterior al RFE/RL sugerează că iubita lui Verbytskiy, Khrystyna Ilnytska, a primit o mașină Porsche nouă și o casă de oraș cu trei etaje în același cartier Konyk, a cărei valoare este estimată la cel puțin 52 de milioane de grivne (1.270.000 de dolari).
Declarațiile oficiale de venit ale lui Ilnytska din ultimul deceniu s-au ridicat la puțin peste 360.000 de grivne (8.800 de dolari).
NABU, luat în colimator
Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) a fost criticat pe măsură ce în ultimele săptămâni au apărut mai multe detalii despre scurgerile de informații din cadrul biroului și despre modul în care acesta a gestionat scandalul.
Timp de aproape o lună, principala agenție anticorupție a țării a fost în „turbulențe”, scrie sursa citată. La sfârșitul lunii mai, a fost dezvăluit faptul că angajați de top ai agenției au divulgat informații către suspecți într-o anchetă de corupție de profil înalt și i-au avertizat cu privire la perchezițiile viitoare.
O lună mai târziu, ancheta privind scurgerea de informații este în curs de desfășurare, iar biroul nu a dat nicio explicație publică și nu a concediat pe nimeni.
Independența agenției este în joc
Cazul de corupție se referă la persoane afiliate la biroul președintelui, ceea ce ridică întrebarea dacă scurgerea de informații a fost un eveniment singular sau o demonstrație a influenței biroului asupra NABU, care ar trebui să rămână liberă de orice influență politică, notează Kyiv Independent.
De la izbucnirea scandalului au apărut mai multe detalii, care arată amploarea scurgerii de informații.
Scurgeri de informații
Presupusele scurgeri de informații au fost descoperite după ce anchetatorii au confiscat un telefon aparținând omului de afaceri Yury Holyk, care era anchetat într-un caz de corupție de mare amploare. Telefonul conținea copii ale unor mesaje obținute de Holyk de la un intermediar, care ar fi vorbit cu angajați ai NABU din 2021 până în 2023. Corespondența scursă, care a fost publicată de jurnaliști de investigație, implică mai multe persoane legate de biroul președintelui. Biroul nu a răspuns la solicitările de comentarii.
În centrul acuzațiilor se află primul adjunct al șefului NABU, Gizo Uglava, care a fost al doilea la comandă al agenției timp de mai bine de nouă ani. Uglava este anchetat în cazul scurgerilor de informații și a fost suspendat la propria cerere.
Șeful NABU, Semen Kryvonos, a fost, de asemenea, criticat de activiștii anticorupție din cauza a ceea ce ei consideră a fi eșecul său de a reacționa rapid și adecvat la scandalul scurgerilor de informații și de a-l concedia pe Uglava. Kryvonos a declarat că nu va lua astfel de decizii înainte de finalizarea anchetei.
„Principalul lucru sunt rezultatele”, a declarat Vitaly Shabunin, șeful consiliului executiv al Centrului de acțiune anticorupție, pe Facebook, la 11 iunie. „Și anume, absența unor noi scurgeri de informații de la NABU către suspecți și pedepsirea celor responsabili. Iar în acest stadiu este deja imposibil de realizat acest lucru fără a-l concedia pe Gizo Uglava.”
Kryvonos a negat acuzațiile de nereguli. NABU și Uglava nu au răspuns la solicitările de comentarii, iar Uglava nu a făcut niciun comentariu public pe această temă.
În luna mai, Parchetul Special Anticorupție (SAPO) a deschis un dosar pentru abuz de putere și presupusă scurgere de informații de anchetă de către NABU.
Surse din forțele de ordine au declarat pentru Kyiv Independent că Uglava și Valery Polyuha, un detectiv NABU, erau investigați în cazul scurgerii.
Informația a fost scursă în caz într-o presupusă schemă de corupție, ca parte a proiectului „Big Construction” al guvernului, care se desfășoară din 2020, potrivit surselor de aplicare a legii și a scurgerii de corespondență publicate de publicația de jurnalism de investigație Bihus.Info.
NABU ar fi scurs informații în interesul lui Holyk, un om de afaceri care este investigat în cazul „Big Construction”. Holyk a supravegheat o presupusă schemă de corupție în marile proiecte de construcții ale guvernului, iar firma sa a obținut venituri uriașe din acestea, potrivit unei investigații Bihus.Info publicată în octombrie.
Holyk nu are un rol oficial în biroul președintelui, dar, potrivit jurnaliștilor de investigație, acționează în interesul biroului. În august 2023, când jurnaliştii de investigaţie ai Bihus.Info l-au urmărit, Holyk a vizitat zilnic Biroul Preşedintelui, determinând jurnaliştii să pretindă că lucrează neoficial acolo. El a negat acest lucru.
În afară de Holyk, fostul adjunct al șefului de stat major al lui Zelensky, Kyrylo Timoșenko, și fostul guvernator al regiunii Dnipropetrovsk Valentyn Reznichenko au fost anchetați în dosarul de corupție „Big Construction”, potrivit surselor din forțele de ordine.
Reznichenko și Holyk, care au fost colaboratori ai lui Reznichenko, au fost investigați pentru atribuirea de contracte de construcție la prețuri umflate unei companii legate de ei.
Ca urmare a scurgerilor de informații, majoritatea dovezilor din cazul de corupție „Big Construction” s-au pierdut, iar căutările nu au dat rezultate, a declarat o sursă apropiată de anchetă pentru Kyiv Independent. Din această cauză, practic nu există nicio dovadă împotriva lui Holyk acum și nu există motive pentru a-l acuza, potrivit sursei.
Holyk a părăsit Ucraina, folosind un permis de la autorități pentru a ocoli interdicția de a părăsi țara pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, a informat site-ul de știri ucrainean Dzerkalo Tyzhnia pe 13 iunie, citând surse de la Grăniceri de Stat.
Holyk a confirmat pe 13 iunie că a părăsit Ucraina folosind un sistem creat pentru voluntarii care ajută militarii, dar a adăugat că se va întoarce pe 17 iunie, a informat mass-media ucraineană Suspilne. Nu este clar dacă a mai revenit.