Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și-a anunțat marți, 20 august, intenția de a candida la alegerile prezidențiale. Acesta a adăugat că decizia va fi validată la congresul de sâmbătă, 24 august, unde va veni și cu un program pentru campania sa și cu o echipă, relatează Ziare.com.
Decizia vine după multe luni de ezitări din partea președintelui social-democrat, care se temea probabil de lungul lanț de înfrângeri în alegerile prezidențiale pe care PSD le-a suferit în ultimii 24 de ani și, pe de altă parte, de urmările unei astfel de înfrângeri.
Astfel, Marcel Ciolacu părea mulțumit să se mențină la vârful PSD, să rămână premier, și să susțină un alt candidat din partea partidului, atât timp cât el rămânea la cârma formațiunii. Presiunea din interior însă, exprimată și de alți membri importanți, precum Paul Stănescu, Gabriela Firea sau Mihai Tudose, a fost probabil prea mare, iar Marcel Ciolacu era pur și simplu „condamnat” la candidatură.
Insuccesele PSD din ultimii 24 de ani au avut însă mai multe variabile, de la situația socio-economică a vremurilor, la forța unor candidați de dreapta precum Traian Băsescu sau Klaus Iohannis, situație cu totul diferită, însă, în 2024. PNL se chinuie cu Nicolae Ciucă, care este sub scorul partidului, iar USR și Elena Lasconi nu par să aibă forța necesară, cel puțin momentan, pentru a ajunge în turul doi.
Politologul George Jiglău spune că Marcel Ciolacu nu poate ieși bine după o eventuală înfrângere în alegerile prezidențiale, iar un rezultat bun la parlamentare ar putea să nu-l ajute, în contextul în care s-ar putea contura alți lideri locali cu performanțe.
„Eu îmi păstrez opinia, bazându-mă pe felul în care a reacționat PSD în trecut. Și dacă își păstrează poziția, cum a făcut Ponta după 2016, cred că e temporară, adică e clar că poziția lui ar fi șubrezită semnificativ dacă ar pierde prezidențialele. Cred că vor fi tot mai mulți în partid care îl vor contesta, deși, dacă nu pleacă el de bunăvoie, i se va aminti despre cum el însuși a jucat un rol important în îndepărtarea doamnei Dăncilă după 2019, se va invoca probabil faptul că rezultatul de la parlamentare, care să zicem că va duce PSD nu doar la guvernare, dar și în poziția de a da din nou prim-ministru, se datorează mai mult efortului din teritoriu al filialelor partidului”, a afirmat George Jiglău pentru Ziare.com.
Jiglău crede că cei care vor avea rezultate mai bune în teritoriu vor deveni tot mai vocali în PSD și își vor dori tot mai multă influență.
„Presupunând că reușește să își păstreze cumva poziția și după alegeri, presupunând că pierde, nu cred că va mai putea să aibă același nivel de influență și de control asupra partidului, cum are astăzi. Pentru mine, nu este o diferență foarte mare dacă pleacă a doua zi după ce pierde alegerile prezidențiale sau dacă mai rămâne 6 luni. Depinde și cine rămâne președinte și de cum o să arate alegerile la final și care va fi posibilitatea de a face un guvern atunci, după, și dacă tot PSD va da prim-ministrul”, mai punctează acesta.
El mai spune că, în această ecuație, este important și cu ce scor pierde Marcel Ciolacu prezidențialele, astfel încât să fie tot el propus premier, în cazul unui rezultat strâns, sau dacă partidul va considera că a ieșit prea „șifonat” din competiție și va propune un lider local care s-a descurcat mai bine.
„Dacă Ciolacu pierde alegerile prezidențiale, din nou, este o decizie de câteva zile sau de câteva săptămâni, nu cred că mai are viitor în fruntea PSD”, a completat el.
Politologul a amintit de situația lui Victor Ponta, care a pierdut în fața lui Iohannis în 2014, dar a rămas premier până la incendiul de la Colectiv.
„Nu știu dacă Ponta ar fi plecat sau dacă ar fi fost forțat, dar cred că demisia lui ar fi fost mai puțin probabilă dacă poziția lui nu ar fi fost șubrezită în urma alegerilor din 2014. Deci el nu era orice fel de prim-ministru, era un prim-ministru învins în alegerile prezidențiale, și oricum veneau peste noi alegerile din 2016, când cine știe dacă PSD ar mai fi reușit să scoată rezultatul pe care l-a reușit”, a mai spus acesta.
Astfel, crede George Jiglău, este posibil ca Ponta să nu mai fi fost nevoit să își dea demisia după incendiul de la Colectiv, dacă nu ar fi pierdut în prealabil alegerile prezidențiale, fapt care arată cât de importantă este această cursă.
„E imposibil ca un președinte de partid care intră în competiția pentru prezidențiale și o pierde să aterizeze la fel de în picioare cum era înainte. Că partidul se mișcă mai rapid și este cineva care preia inițiativa și reușește să facă schimbarea, sau nu, și durează mai mult până se organizează, dar persoana care pierde nu are cum să iasă întărită în niciun caz”, a completat el.
Politologul punctează faptul că PSD a fost un partid care în multe momente a avut o competiție cât se poate de reală pentru conducere.
„Mereu au fost tabere, au fost interese, e un partid mare care are acces la resurse mai tot timpul sau e acolo, în preajma lor. Nu cred că este un lucru rău că în PSD este competiție, a mai spus acesta.
Până acum, în cursa prezidențială și-au exprimat intenția clară de a participa Elena Lasconi, George Simion, Marcel Ciolacu și Ana Birchall.
Nicolae Ciucă încă așteaptă validarea candidaturii în congresul PNL de la începutul lunii septembrie, iar Mircea Geoană este și el așteptat să facă un anunț oficial.