luni, ianuarie 13, 2025

Cine e Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale

Călin Georgescu, unul dintre cei patru candidați independenți la alegerile prezidențiale, a fost surpriza primului tur. Primele rezultatele exit-poll îl arată pe locul trei, la mică distanță de Elena Lasconi (candidata USR, aflată pe 2) și George Simion (candidatul AUR, aflat pe 4). Rezultatul obținut de Călin Georgescu vine după ce acesta a crescut puternic în sondaje în ultimele săptămâni. În urmă cu doar câteva zile, BEC a decis ca toate mesajele sale de pe TikTok să fie șterse, deoarece nu aveau marcajul obligatoriu cu codul electoral, scrie Digi24.ro.

De-a lungul timpului, Călin Georgescu a fost director la Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, ulterior a fost președinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, secretar general în Ministerul Mediului și raportorul în cadrul unui Birou ONU. Georgescu a fost propus de 5 ori pentru a conduce Guvernul. În vârstă de 62 de ani, Călin Georgescu a absolvit facultatea de Agronomie şi este doctor în pedologie (studiul solurilor).

Înainte de Revoluție, el a fost angajat ca inginer agronom la o întreprindere din Făgăraş, judeţul Braşov, iar în 1991 a ajuns șef al biroului senatorial pentru Mediu din Parlament, scrie News.ro. Un an mai târziu, în 1992, el a devenit consilier al Ministrului Mediului, Marcian Bleahu. La acea vreme, Ion Iliescu era preşedinte, iar Theodor Stolojan ocupa funcţia de prim-ministru, din postura de tehnocrat. Guvernul era dominat de FSN, dar Ministerul Mediului era asumat de Partidul Ecologist, amintește sursa citată. Între 1993 şi 1996, Călin Georgescu conduce un ONG numit Asociaţia Tineretului Ecologist din România (TER), iar în guvernarea CDR devine secretar general în Ministerul Mediului. La mijlocul anilor 2000 conduce un departament din cadrul Ministerului de Externe (MAE), apoi ocupă timp de mai mulţi ani diferite funcţii la ONU în domeniul conservării mediului. Astăzi, Călin Georgescu se prezintă ca expert în dezvoltare durabilă şi este profesor asociat la Universitatea din Piteşti.

Propus să devină premier

În plan politic, numele său a fost vehiculat pentru prima dată în spaţiul public în primăvara anului 2012, când ar fi trebuit să devină premier după căderea Guvernului Boc. Nu a mai fost numit pentru această funcție. După tragedia de la Colectiv, care a dus la căderea Guvernului Ponta, a fost propus din nou prim-ministru, de mai multe persoane publice cu vederi naţionaliste. Printre cei care l-au propus se numără Dan Puric, publicația Sputnik (principalul aparat de propagandă al Federației Ruse), dar și partidul AUR (în 2020). Ruptura de AUR La începutul anului 2022, George Simion, liderul AUR, i-a oferit funcţia de preşedinte de onoare al partidului.  Mai târziu, în același an, Călin Georgescu s-a ales cu un dosar penal în anul 2022, pe fondul unei declarații prin care îi elogia pe foștii lideri legionari Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu. De atunci, s-a produs tot mai adânc ruptura de AUR, partid care anterior îl propusese de două ori pentru funcția de premier.

Campania care l-a făcut să crească în sondaje

Georgescu a început să apară recent în sondaje, după o amplă campanie desfășurată pe internet. Publicațile Info Sud-Est și G4Media au relatat pe larg că apariția lui în sondaje vine după ce rețelele de socializare, cum ar fi TikTok, au fost inundate de tag-uri și comentarii venite din partea unor conturi care îl susțin. BEC a decis în urmă cu câteva zile ca acestea să fie șterse, deoarece nu aveau marcajul/codul electoral obligatoriu. Totodată, sursele citate au scris și despre discursul „puternic antisemit, legionar, ”mesianic”, pro-rus și anti-Occident.” În podcasturile la care a participat, Călin Georgescu a afirmat că „nu este un candidat”, ci că ”este la nivelul unei chemări, unul pentru toți și noi toți cu Dumnezeu”. Totodată, el a avut și declarații anti-NATO, susținând că apartenența României la NATO nu-i oferă garanțiile de securitate de care țara are nevoie.

Controverse

Georgescu este unul dintre cei mai categorici promotori ai mesajelor anti-occidentale în România, mesaje utile Moscovei lui Vladimir Putin, notează Europa Liberă.

„La o simplă căutare pe Sputnik, ziarul de propagandă al Moscovei, vedem numeroase articole în care Călin Georgescu este elogiat. Dacă te laudă Sputnik, nu este de bine.

Mai mult, acesta i-a elogiat pe şeful legionar Corneliu Zelea Codreanu, autorul unor asasinate politice în perioada interbelică, şi pe Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România”, declara profesorul Florin Zeru, de la Școala Națională de Studii Politice, într-un articol al Europei Libere din 2022.

Apologia celor două figuri istorice controversate, precum Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu, a fost făcută imediat după ce fusese desemnat președinte de onoare al AUR, la începutul anului 2022.

Cei doi erau descriși ca „eroi” de către Georgescu: „Neamul românesc (…) a trăit prin Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, Horia, Avram Iancu, Kogălniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi”.

Din această cauză, pe numele său a fost deschis un dosar penal. Acuzațiile Parchetului General sunt: promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid şi crime de război, precum şi promovarea de idei, concepţii şi doctrine fasciste şi legionare.

De asemenea, într-un interviu pentru culturaroman.ro, din februarie 2021, Georgescu susținea că „UE a fost și este un proiect eșuat, o cacealma întinsă societăților captive”.

Soția lui Călin Georgescu: „Eu conduc armata din spatele lui”

Soția candidatului independent Călin Georgescu, Cristela, este și ea foarte prezentă în mediul online, unde își promovează opera legată de sănătate sau „educație holistică”. În afară de scrierile motivaționale, aceasta se ocupă și de promovarea candidatului de extremă dreapta, relatează Ziare.com.

Cristela Georgescu este dedicată domeniului dezvoltării personale și se prezintă ca expert pe domeniul bunăstării, fiind și vorbitor motivațional, conform Realitatea. Printre cărțile sale se numără „Diversificare, pur și simplu”, „Simplu” și „Simplu 2”. De asemenea, este co-autoare a cărții „Nu hrăni cancerul!”, scrisă împreună cu prof. univ. dr. Pavel Chirilă și dr. Mădălina Popescu.

Cei doi sunt căsătoriți de peste 20 de ani și au trei copii împreună, conform sursei citate.

Anterior, a lucrat în finanțe-bănci, conform sursei citate. Într-unul dintre clipurile distribuite pe pagina sa de Facebook, aceasta a spus că „eu conduc armata tehnică din spatele lui Călin!”, prin care spune că se ocupă de montajul video și de editarea clipurilor postate de politician.

Ce avere are Călin Georgescu

Călin Georgescu deține un teren intravilan de 3.900 de metri pătrați în județul Brașov, cumpărat în anul 2022. La capitolul „clădiri”, Călin Georgescu a declarat același teren. Georgescu deține și o Toyota Yaris fabricată în 2022 și susține că are 264.000 de euro în depozite bancare. La capitolul venituri, Călin Georgescu arată că a încasat în ultimul an 72.000 de lei drept salariu de la Facultatea de Științe a Universității din Pitești.

„După 17 ani la ONU, Clubul de la Roma și prin ministere, Călin Georgescu spune c-a ieșit din Matrixul pe care l-a servit contra unor remunerații consistente. Doar că Matrixul n-a ieșit din Călin Georgescu” – cum era descris Georgescu într-un editorial ActiveNews, publicat în 22 noiembrie, pe care-l redăm integral în cele ce urmează:

CĂLIN, FILE DE BASME PATRIOTICE

În cartierul Cotroceni locuiesc elitele bucureștene. Acolo s-a născut Călin Georgescu, în 1962, deci în regimul comunist. În comunism, elitele erau nomenclatura comunistă, securiștii, ofițerii de armată, magistrații. Sigur se știe că părinții micuțului Călin nu erau membri de partid dar s-au descurcat cumva ca să locuiască în selectul cartier de vile. O fi fost moștenire?
O fi fost meritul tatălui, Scarlat Georgescu, fost ofițer artilerist și inginer agronom, autor de manuale școlare.
O fi fost meritul mamei, Aneta Georgescu, născută Popescu, funcționară la strategicul Institut de Geodezie și secretară a ministrului Agriculturii din anii ’60. Cert este că ei nu se califică drept nomenclaturiști.
Stimulat de acest mediu privilegiat, tânărul CG a învățat meseria tatălui și a ajuns departe, nu doar în profesie dar și în sport. CG era un practicant asiduu de judo, vicecampion național în 1979. În regimul comunist artele marțiale erau interzise poporului, cu excepția judo, sub acoperirea căruia se practicau și alte discipline, precum karate.
Securiștilor le plăceau artele marțiale pe care le exersau în cluburi cu „circuit închis”. Securitatea vedea, în practicanții semilegali de arte marțiale, un rezervor de recrutare. Ca judoka performant, CG avea contact cu această elită sportivă, populată de securiști.
Deci, Georgescu era un tânăr de succes în comunism. Bun în meserie, bun într-un sport dur, având contacte cu privilegiații regimului. Avea un profil numai bun pentru recrutare. Dar CNSAS l-a verificat și n-a fost recrutat de Securitate. L-a lăsat în pace să-și urmeze profesia și destinul eroic.
S-a specializat în problemele de mediu și a lucrat în domeniu, la Parlament, apoi pentru doi miniștri ai Mediului. Din păcate n-a reușit să facă ceva ca să stopeze tăierea pădurilor și mafia lemnului. În schimb a prins gustul dezvoltării sustenabile sau durabile, concept care urma să devină imperativ. Un adevărat vizionar.
Ca urmare a mai urcat o treaptă în carieră: manager de proiect la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
La ONU, frate!
Impresionat, Guvernul României l-a desemnat de 2 ori să coordoneze Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă, pentru „îmbunătățirea progresivă și menținerea bunăstării populației în corelare cu cerințele folosirii raționale a resurselor naturale și ale conservării ecosistemelor”.
Unde am mai auzit asta? Stați așa! Ah, la scelerații globaliști verzi!
Cu mare putere de muncă sub egida ONU, CG a gestionat în România peste 40 de proiecte din „Agenda 21”.  Ăsta e un plan de acțiune prin care guvernele preiau controlul utilizării terenurilor, fără ca proprietarii acestora să mai aibă vreo decizie.
Agenda 21 a întâmpinat opoziție severă în SUA, unde republicanii consideră că „erodează suveranitatea americană”. Ba chiar legiuitorii din mai multe state au introdus legi care interzic finanțarea Agendei 21, considerată un proiect globalist din NWO.
Dar CG și-a continuat imperturbabil faptele de vitejie în slujba ONU și a României. Ca director executiv la Institutul de proiecte pentru inovație și dezvoltare a lucrat cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu alias agentul Manole  pentru fosta Securitate și cu alt benerist, fost ministru de Finanțe dar și fost ofițer DIE, Daniel Dăianu.
Atât de bine a colaborat cu Isărescu încât i s-a alăturat și în Clubul de la Roma, care nu mai zic ce este, o organizație genială care vrea binele omenirii.
Ajuns la un asemenea nivel, de ONU și Clubul de la Roma, CG s-a gândit că e momentul pentru o reconvertire: politician și candidat de profesie. 2010, 2011, 2012 și 2016 și 2020 sunt anii în care a fost propus ca prim-ministru pentru diverse partide, ultima oară de către AUR. De aceea i se spune și „premierul de rezervă” al României.
Și-a schimbat radical și discursul: s-a pocăit și a denunțat globalismul pe care l-a slujit, a denunțat preluarea ONU de către oligarhi și a denunțat complexul militar al SUA, care profită de războiul din Ucraina. Waw!
Acum umblă cu crucea și cu credința la el. Doar că după atâta sport e puțin obosit și n-a aprofundat suficient creștinismul. Așa c-o dă de gard în mare stil New Age și are o problemă cu dogmele.
„Sunteți iubiți dacă acceptați dogma. Gândiți-vă bine! Tu împărtășești iubire, respiri iubire. Când împarți, iubirea devine celestă. Daca tu afli cine ești în interiorul tău și înțelegi această iubire, omul devine împărat. Cum spunea Osho.”
Ce, mă, Osho?
Sau alta: „Nici o societate nu dorește oameni liberi. Dacă ești liber ești un pericol pentru guvern, pentru industria farma, pentru industria alimentară (…) ești un pericol pentru Biserică, ești un pericol pentru sistem”.  Aha, deci cei liberi sunt un risc pentru Biserică…  (Video: https://www.youtube.com/watch?v=4ww2IY5tWwg)
Deși tot timpul e cu credința-n gură Călin Georgescu are cunoștințe vagi sau confuze despre Biblie și teologie: „Toată viața pe această planetă Pământ pleacă de la cea mai importantă afirmație din toată istoria lumii care a fost făcută de Iisus Hristos: Dumnezeu este iubire”.
Doar că nu Mântuitorul a spus asta, ci evanghelistul Ioan în prima epistolă 4:8.
Cam nasol. După 17 ani la ONU, Clubul de la Roma și prin ministere, Călin Georgescu spune c-a ieșit din Matrixul pe care l-a servit contra unor remunerații consistente. Doar că Matrixul n-a ieșit din Călin Georgescu.
Și cu asta am încheiat cu acest domn umflat cu pompa, mi-am pierdut destul timp cu un candidat de sub 5%.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Din aceeasi categorie

Ia pastila SRS

Ultimele articole