După Republica Moldova și în Transnistria a fost instituită stare de urgență în economie. Totul pleacă din cauza problemei livrării gazelor naturale în regiune. Decizia a fost anunțată astăzi de așa-zisul lider din stâna Nistrului, Vadim Krasnoselski, conform stiripesurse.md., potrivit Știripesurse.
„Nu există o garanție de 100% atât pentru aprovizionarea cu gaze naturale, cât și pentru lipsa lor. Totuși, trebuie să ne pregătim pentru orice evoluție a evenimentelor. Acțiunile fiecărui manager și ale fiecărei organizații vor fi discutate în mod specific, în condițiile aprovizionării cu gaz, aprovizionării parțiale și absenței complete a gazului. Repet, încă o dată, este imposibil de spus care va fi scenariul, dar trebuie să fim pregătiți”, a declarat Krasnoselski.
Totodată, potrivit așa-zisului ministru al Economiei din Transnistria, în cazul în care regiunea nu va fi asigurată cu gaze din 1 ianuarie 2025, centrala de la Cuciurgan va trece la cărbune. Stocul este pentru o perioadă de 50 de zile. Energia electrică ar urma să fie furnizată clădirilor de locuit și instituțiilor sociale.
Ex-ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost la Sankt Petersburg, pentru a purta negocieri cu Gazprom, legate de tranzitul gazelor către regiunea transnistreană. Negocierile vin în contextul riscului de a întrerupe tranzitarea gazelor rusești a teritoriului Ucrainei, din 1 ianuarie 2025, când expiră contractul între Gazprom și Naftogaz. Cu câteva zile înainte să plece în Rusia, ministrul Parlicov, a semnat, la Istanbul, împreună cu omologul său turc, Alparslan Bayraktar, un Memorandum de Cooperare în domeniul energetic”.
Între timp, Maia Sandu a fost întrebată de o jurnalistă dacă intenționează „să se implice în discuțiile cu Gazprom” pe problema asigurării cu gaze naturale. Șefa statului însă a fugit de răspuns, iar paza sa de corp a ținut jurnalista departe de șefa statului.
Victor Parlicov, a prezentat detalii despre întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Gazprom, Alexei Miller, la Sankt Petersburg.
Parlicov a admis că Moldova ar putea fi nevoită să achiziționeze energie electrică din altă parte de la 1 ianuarie și nu din regiunea transnistreană, iar costurile vor fi mai mari: Am avut acest scenariu în calcul când ne-am pregătit de iarnă. Vom achiziționa energie electrică din altă parte, da, ne asumăm că va fi mai scump. Apelăm și la sprijinul partenerilor internaționali, fără ei nu vom putea trece de scenariul în care regiunea transnistreană nu are gaze deloc sau suficient”.
Totodată, Paricov a anunțat că președintele Gazprom, Alexei Miller, a solicitat părții moldovenești să discute cu autoritățile din Ucraina, pentru a le convinge să continue tranzitul de gaze naturale din Rusia spre R. Moldova și după 1 ianuarie 2025.