miercuri, ianuarie 15, 2025

Israelul fierbe pentru a doua noapte după demiterea ministrului Apărării, Yoav Gallant. Mii de manifestanți au cerut repunerea lui în funcție

Demonstranții s-au adunat în Ierusalim, lângă Knesset, cerându-i lui Netanyahu să retragă decizia care va intra în vigoare joi seara, la 48 de ore după ce premierul i-a înmânat lui Gallant o scrisoare scurtă de o propoziție, informându-l despre demitere, relatează Ziare.com.

Prim-ministrul a declarat că l-a concediat pe ministrul apărării, un vechi rival în cadrul partidului Likud, din cauza lipsei de încredere reciproce care, potrivit lui Netanyahu, „a ajutat inamicul”. Totuși, criticii au considerat că această măsură a fost motivată de considerente politice, inclusiv eforturi de a trece o legislație care scutește bărbații ultra-ortodocși de serviciul militar obligatoriu, o inițiativă la care Gallant s-a opus, arată Times of Israel.

Protestele spontane cu zeci de mii de participanți au izbucnit marți seara în urma demiterii lui Gallant, incluzând demonstrații haotice care au blocat autostrăzile principale din Tel Aviv și din apropierea Ierusalimului, dar care au adunat mulțimi mai mici decât marile mitinguri declanșate de prima încercare a lui Netanyahu de a-l concedia pe Gallant în martie 2023. Organizatorii sperau să atragă mai mulți oameni miercuri, plănuind un eveniment mai organizat în care activiștii să protesteze în sprijinul lui Gallant și al multor probleme pe care acesta le avea în contradicție cu Netanyahu.

La protestul din Ierusalim, activiștii au cerut un acord pentru eliberarea ostaticilor din Gaza, anularea unui proiect de lege planificat care să consacre scutirea studenților ultra-ortodocși de la serviciul militar și au solicitat o Comisie de Anchetă de Stat asupra eșecurilor legate de atacul terorist al Hamas din 7 octombrie. Cele trei probleme au fost subliniate de Gallant marți seara ca fiind principalele domenii de dezacord cu Netanyahu, care au dus în final la demiterea sa.

Un sondaj realizat de Channel 12 miercuri seara a arătat că 55% dintre israelieni s-au opus demiterii lui Gallant, în timp ce 32% au fost de acord. Treisprezece procente nu aveau o opinie.

Fostul ministru al apărării, Moshe Ya’alon, s-a adresat mulțimii de pe scena principală din fața Knesset-ului, exprimându-și neîncrederea față de decizia surprinzătoare de a-l demite pe Gallant. „Cine s-ar fi gândit că prim-ministrul va înlocui un ministru al apărării experimentat cu unul lipsit de experiență în timpul unui război interminabil pe șapte fronturi, doar pentru a-și păstra coaliția?” a întrebat Ya’alon.

Ya’alon, care a fost ministru al apărării sub conducerea lui Netanyahu între 2013 și 2016, a făcut referire și la investigația în curs privind accesul ilicit la informațiile IDF și scurgerile din biroul prim-ministrului, sugerând că Netanyahu a supervizat direct eforturile de a sabota orice posibil acord de eliberare a ostaticilor „pentru ca [ministrul de finanțe Bezalel] Smotrich și [ministrul securității naționale Itamar] Ben Gvir să nu destrame coaliția.”

După discursurile de la Knesset, protestatarii s-au îndreptat spre reședința privată a lui Netanyahu de pe strada Azza, unde demonstranții au organizat un protest, cerând un acord pentru eliberarea ostaticilor. Îmbrăcați în alb și stând în liniște pe jos, participanții contrastau puternic cu protestele mai zgomotoase din alte părți ale orașului.

A

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Din aceeasi categorie

Ia pastila SRS

Ultimele articole