Negocieri decisive azi privind viitoarea guvernare între PSD, PNL, USR și UDMR, care se întâlnesc să discute. Întrevederea ar putea viza și un posibil candidat comun la alegerile prezidențiale, scrie Capital.
Discuțiile se vor concentra asupra împărțirii funcțiilor guvernamentale și asupra unui posibil tandem președinte-premier, cu un candidat comun la alegerile prezidențiale din partea partidelor proeuropene.
PSD dorește funcția de premier
Social-democrații, câștigătorii alegerilor parlamentare cu 22%, își doresc să rămână la guvernare și să obțină funcția de premier. Marcel Ciolacu este numele vehiculat pentru această poziție.
De asemenea, există o tendință clară în PSD de a exclude USR din viitoarea coaliție, preferând ca acest partid să rămână în opoziție.
USR, între opoziție și guvernare
În USR există opinii divergente. Unii lideri consideră că partidul ar trebui să rămână în opoziție pentru a evita asumarea măsurilor dificile necesare în 2024.
Alții, însă, susțin participarea la guvernare, bazându-se pe scorul electoral de 12% obținut la alegeri, care le-ar permite să joace un rol important în viitoarea majoritate parlamentară.
PNL deschis către un compromis
PNL, care a obținut 14% la alegerile parlamentare, adoptă o abordare mai modestă. Președintele interimar al partidului, Ilie Bolojan, a declarat că este realist ca PSD să preia funcția de premier, având în vedere numărul mai mare de parlamentari.
„Trebuie să fim corecți, PSD are cel mai mare număr de parlamentari din această coaliție și, dacă PSD vrea să își asume poziția de premier, trebuie să avem simțul realității”, a spus Bolojan la Digi24.
Bolojan a subliniat, însă, că funcția de premier va fi una dificilă în această guvernare, în condițiile în care Executivul va trebui să implementeze măsuri economice corective pentru reducerea inflației și a deficitului bugetar.
Discuții despre un posibil candidat comun la prezidențiale
Negocierile de astăzi ar putea include și propuneri pentru susținerea unui candidat comun la alegerile prezidențiale. Varianta tandemului președinte-premier, sprijinit de toate partidele proeuropene, este considerată o opțiune pentru consolidarea stabilității politice și a parcursului euroatlantic al României.
Liderii PSD, PNL, USR, UDMR și ai grupului parlamentar al minorităților naționale au semnat anterior o rezoluție comună care reafirmă angajamentul pentru o „coaliție pentru stabilitate și modernizare” și continuarea parcursului european al României. Această rezoluție creează cadrul necesar pentru formarea unei majorități parlamentare solide, esențială pentru implementarea reformelor.