Puterea din Serbia poate pretinde că a răspuns cererilor studenților, a anunțat ajutoare financiare și a acuzat „agenți străini” că sunt în spatele demonstrațiilor, dar studenții sârbi, care își blochează universitățile de zile întregi, nu au intenția să se întoarcă înăuntru deoarece „s-au săturat”, scrie HotNews.
„Blocadele vor continua atât timp cât va fi necesar, până când revendicările vor fi satisfăcute”, a declarat pentru AFP David Makarin, student la Facultatea de Științe Politice din Belgrad.
Revendicările? „Sunt clare”, adaugă tânărul înainte de a enumera solicitările a de mii de studenți aflați în grevă în toată țara: accelerarea anchetei asupra tragediei fatale de la Novi Sad (prăbușirea unei copertine de gară care a făcut 15 morți), demisia liderilor politici, eliberarea tuturor studenților arestați în timpul manifestațiilor.
De asemenea, ei cer ca bărbații – potrivit acestora apropiați regimului – care au atacat violent manifestanții dându-se drept localnici furioşi să fie arestați. Unii chiar au dat cu maşina peste membri ai orchestrei naționale care au venit să-i sprijine pe studenţi.
În fața acestei mișcări studențești în creștere – mai mult de o treime din facultăți sunt blocate – președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat miercuri seară mai multe măsuri. Printre acestea, publicarea tuturor documentelor referitoare la lucrările de renovare de la stația Novi Sad, posibilitatea de a împrumuta până la 75.000 de euro cu doar 1.000 de euro avans pentru tineri și o creștere a bugetului pentru universitate. Dar nu este suficient pentru a elimina blocajele.
Joi dimineață, a doua zi după intervenția televizată a președintelui, intrarea în Facultatea de Științe Politice din Belgrad a fost blocată de un indicator „Toți în blocaj”, și protejată de un grup de studenți hotărâți să rămână.
Înăuntru au fost puse afișe pe pereți. Pe unele dintre ele sunt doar cifrele „11:52” care indică ora accidentului din Novi Sad. Pe altele, apeluri de rezistență în faţa poliției: „Dacă folosesc bastoane, oprește-i cu o demonstrație!” Din 3 decembrie, câteva zeci de studenți au păzit clădirea zi și noapte, iar locuitorii vin în mod regulat să le aducă mâncare și saci de dormit.
Miercuri seara, studenţii au mers să demonstreze în fața clădirii președinției în timpul discursului președintelui – sloganurile lor se auzeau din interior. Aceștia au ridicat pancarte cu mâini însângerate, simbol al corupției și al consecințelor acesteia, pe care manifestanții le denunță de la 1 noiembrie.
Departe de a calma spiritele, cuvintele președintelui, care printre altele i-a acuzat pe studenți că „primesc bani din străinătate” pentru a demonstra, au reaprins furia lui Luka Djordjevic, student la drept din Niș, în sudul Serbiei, contactat de AFP.
„Tinerii s-au săturat să fie vizați. Au fost prea multe atacuri împotriva noastră și asta ne doare cel mai mult. Tinerii nu sunt protejați, studenții nu sunt protejați și suntem descriși ca un fel de gloată plătită pentru a provoca haos”, se lamentează tânărul. (Material realizat cu sprijinul Rador Radio România)
„Facultățile sunt refugiul nostru. De acolo trebuie să punem presiune și presiunea este necesară pentru că tinerii s-au săturat”, explică el.
O nouă demonstrație era deja planificată la Belgrad pentru joi seară, în fața clădirii televiziunii publice RTS, iar aproximativ patruzeci de facultăți sunt încă ocupate.