Pentru a vă abona, introduceți adresa dvs. de e-mail. Nu vă faceți griji, vă respectăm confidențialitatea și informațiile dumneavoastră sunt în siguranță cu noi.
”Alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie au fost marcate de interferența Rusiei în procesele democratice din Moldova prin intermediul unui grup criminal organizat. Așa a explicat în mod obișnuit președintele Parlamentului, Igor Grosu, cele întîmplate”, relatează ziarul moldovean Moldavskie Vedomosti, într-un material publicat joi, scrie Inpolitics.
”Sandu, care s-a născut într-o podgorie și a fost educată acolo, atribuie înfrîngerea sa „corupției electorale și trădării patriei”, care „trebuie pedepsite cu strictețe”. Dar ele nu pot fi pedepsite, pentru că sistemul judiciar nu funcționează. Și asta după patru ani de „reforme europene”.
Iar acum vorbitorul spune că după alegeri, strategia de reformă a justiției va fi revizuită, iar metodele occidentale vor fi adaptate la realitățile Republicii Moldova: „Concluzia mea este că trebuie să scoatem mănușile albe în reforma justiției, aceste abordări pur occidentale care miros a parfum în realitățile noastre; cînd statul este supus unui atac fără precedent, ele trebuie înlocuite!”
Ne este jenă să întrebăm: ce se va întîmpla acum? Judecata lui Solomon reprezentată de Sandu? Biciuire exemplară în careu? Lapidare? Deportări și ghetouri pentru ne-români, ca sub Antonescu? Troici ale NKVD, ca sub Stalin?
Grosu a recunoscut că rezultatele celor două campanii electorale din 20 octombrie au șocat autoritățile, care s-au confruntat cu o realitate dură. Vorbitorul a recunoscut că a crezut ferm în toate sondajele de opinie publică, pe care le-a plătit și care au prezentat o imagine mult mai optimistă înainte de alegeri. Grosu numește asta „o subestimare a ingeniozității grupului lui Shor”.
„Toate sondajele, chiar și cele ale adversarilor, toate au dat aceeași prognoză”, a deplîns Grosu. Am subestimat pericolul. Ne-am lăsat păcăliți de datele sondajelor. Aceasta este greșeala noastră. Ne-am subestimat adversarul. Rusia este în spatele unui grup organizat care operează cu resurse pe care le-am subestimat, astfel încît nimeni să nu creadă că vorbesc în pilde. Rusia și-a aruncat întregul arsenal de intoxicare și propagandă în luptă. Lecția trebuie învățată. Glonțul ne-a șuierat pe lîngă ureche. După alegeri, va trebui să aruncăm o privire rece asupra modului în care merge reforma justiției.” Napoleon al nostru a făcut aceste mărturisiri la Jurnal TV. Potrivit acestuia, reforma justiției în formula convenită cu partenerii externi nu dă roade, iar eșecul alegerilor de duminică este o consecință a inacțiunii instanțelor. Mai mult decît atît, ar exista dovezi că corupția s-a răspîndit în diaspora.
Deci, Rusia a cumpărat cel mai sacru lucru – diaspora europeană din Italia și Franța. Adică mîndra diasporă europeană se vinde ca ultimul țăran sărac dintr-un sat moldovenesc fără drumuri sau canalizare?
Ce dezamăgire: atîta efort, atîția ani, dar lumina ne vine de la Moscova, așa cum a fost sub Sfîntul Dosoftei. Mitropolitul, care a participat la negocierile privind trecerea Moldovei la cetățenia rusă în 1674 și 1683-1684, a lansat faimoasa zicală: „De la Moscova vine lumina…”. Potrivit lui Grosu, astăzi lumina vine nu numai sub formă de kilowați, ci și sub formă de instrucțiuni pentru alegători despre cum să voteze la referendumul european. Și doar represiunea poate schimba situația.
Poate că este timpul, în sfîrșit, cu acordul partenerilor noștri europeni, să introducem pedeapsa cu moartea pentru criticarea orientării europene? Se pare că acest lucru se și discută în parlament. Cel puțin deputatul PAS, de la guvernare, Radu Marian, spune fără ezitare că se vor ocupa de toată lumea. „După runda a doua, trebuie reconsiderate multe, în primul rînd, abordarea problemelor de justiție”, a scris el pe o rețea de socializare. Tot ce mai rămîne de făcut este să cîștige turul doi.
Cei din tabăra susținătorilor partidului de guvernămînt cer ca zonele în care majoritatea a votat împotriva referendumului să fie lipsite de finanțare europeană. La Parcani, unde nu au votat-o pe Sandu, primăria, ca răzbunare, a deșurubat lămpile de pe stîlpii de iluminat și a oprit construirea drumului. Primarul a explicat direct că aceasta este o pedeapsă pentru votul incorect și a început să caute dușmani și sabotori în persoanele de naționalitate străină. Dar partidul de guvernămînt a pierdut deja 300 de mii de voturi la alegerile locale tocmai din cauza amenințărilor de a-i priva pe ”neloialişti” de accesul la fonduri europene.
Unii dintre susținătorii lui Sandu propun, în general, ca aceasta să ia o măsură extremă de represiune – să convoace o ședință a Parlamentului Republicii Moldova pînă la 3 noiembrie și să anunțe unirea cu România, demarînd imediat intrarea armatei române pe teritoriul Republicii Moldova pentru a ocupa granița. cu Ucraina conform scenariului din 1918. Este aceeași integrare europeană din 20 octombrie?” mai scrie publicația de limbă rusă, fondată de un fost ziarist al Europei Libere, Dumitru Ciubașenco. (Traducere și adaptare B.T.I.)