vineri, decembrie 13, 2024

Putin vrea să unească giganții Gazprom, Rosneft Oil și Lukoil într-o singură companie care ar deveni al doilea producător mondial de țiței

Moscova lucrează la un plan de fuziune a celor mai mari companii petroliere într-un singur campion național, ceea ce ar întări controlul președintelui Vladimir Putin asupra pieței energetice a Rusiei, scrie Wall Street Journal, citat de HotNews.

Scenariul presupune ca gigantul Rosneft Oil să absoarbă Gazprom Neft – o subsidiară a exportatorului de gaze naturale Gazprom – și Lukoil, au spus persoane familiarizate cu discuțiile, citate de Wall Street Journal. Toate trei companiile sunt sub sancțiuni americane.

Compania rezultată ar fi al doilea cel mai mare producător de țiței din lume, după Aramco din Arabia Saudită. Pompând de aproape trei ori producția Exxon Mobil , cel mai mare producător american, viitoarea entitate ar putea permite Rusiei să obțină prețuri mai mari de la clienții din India și China.

Discuții în acest sens între directori și oficiali guvernamentali au avut loc în ultimele luni. Ele pot duce sau nu la o înțelegere, iar detaliile se pot oricând schimba, au spus sursele WSJ, conform News.ro.

Obstacolele includ opoziția unor directori Rosneft și Lukoil, precum și provocarea de a strânge fonduri pentru a plăti acționarii Lukoil, au spus unele surse.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu știe despre un astfel de acord.

Un purtător de cuvânt al lui Rosneft a spus că informațiile The Wall Street Journal sunt false, dar când a fost întrebat la telefon ce informații considera Rosneft că sunt inexacte, purtătorul de cuvânt a spus că nu are voie să răspundă la întrebări.

Un purtător de cuvânt al Lukoil a declarat că nici compania, nici acționarii săi nu sunt în proces de negocieri de fuziune „cu nicio parte, deoarece acest lucru nu ar fi în interesul companiei”.

Purtătorii de cuvânt ai Gazprom Neft și Gazprom nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Ce mize are Vladimir Putin printr-o astfel de mutare

Discuțiile subliniază dorința lui Putin de a unifica sectorul energetic pentru a-și sprijini efortul de război, au spus oamenii familiarizați cu discuțiile. Președintele Rusiei își dorește să concureze cu Arabia Saudită într-un moment în care cererea de petrol, deși încă enormă, încetinește în fața unor alternative mai ecologice.

Petrolul și gazele sunt sângele vital al economiei Rusiei, furnizând aproape o treime din veniturile federale, iar succesul Rusiei în procesul de stabilizare a economiei în fața sancțiunilor occidentale se datorează în mare parte industriei sale petroliere.

Când a ajuns la putere în urmă cu un sfert de secol, Putin a reorganizat fără milă industria petrolieră post-sovietică fragmentată, arestând oligarhii și redistribuind puterea aliaților săi. Puținii jucători din ziua de azi mențin niveluri diferite de independență față de guvern, dar toți sunt văzuți ca fiind în cele din urmă conformi cu dorințele Kremlinului. Liderii celor trei giganți petrolieri sunt considerați printre cei mai puternici jucători de pe orbita lui Putin.

Pentru Putin, o unificare a celor 3 companii implică riscuri. Prezența feudelor companiilor petroliere împiedică orice șef să câștige prea multă influență. Companiile petroliere ale Rusiei cooperează ca parte a cartelului OPEC+, dar concurează pentru cota de piață.

La o săptămână după invazia Ucrainei din 2022, Lukoil a cerut încetarea războiului, într-o scrisoare deschisă adresată acționarilor, clienților și angajaților, fiind una din foarte puținele companii rusești care să se fi opus în mod public războiului.

Câteva luni mai târziu, președintele Lukoil a a căzut de la fereastra unui spital din Moscova și a decedat, a informat presa de stat la acea vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Din aceeasi categorie

Ia pastila SRS

Ultimele articole