Statele Unite sunt foarte atente la ce se întâmplă acum în alegerile din România și sunt îngrijorate de informațiile „privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne”, a transmis Departamentul de Stat, adăugând că „vom continua să lucrăm împreună pentru a menține securitatea națiunilor noastre”, scrie HotNews.
Într-un comunicat transmis de Departamentul de Stat, Statele Unite spun că „au urmărit îndeaproape” scrutinele din România, adăugând că „este decizia poporului român pe cine alege” și că ”SUA nu va interfera în acest proces”.
În același timp, se spune în document, SUA este preocupată ca integritatea procesului electoral să fie respectată, după ce CSAT a dezvăluit felul în care ”actori statali” au interferat în votul românilor. „Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menționate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România.”
„Statele Unite apreciază contribuțiile României ca aliat NATO puternic și partener în Uniunea Europeană. Progresele cu greu câștigate de România pentru a se ancora în comunitatea transatlantică nu pot fi date înapoi de factori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”, spune Departamentul de Stat.
„Printr-un parteneriat durabil, am realizat progrese importante în cooperarea în domeniul apărării și în parteneriatul nostru economic și am luat măsuri în vederea eliminării vizelor. Vom continua să lucrăm împreună pentru a menține securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”, se mai scrie în comunicat.
CSAT a declasificat documente legate de campania de pe TikTok a lui Călin Georgescu: Sute de mii dolari pentru candidatul independent și sute de conturi adormite și reactivate| DOCUMENT
SRI a informat că rețeaua de 25.000 de conturi prin care era promovat Călin Georgescu a devenit foarte activă cu două săptămâni înainte de alegeri, scrie Adevărul. Peste 700 de conturi au fost create din 2016 şi au avut o activitatea redusă până pe 11 noiembrie 2024. Ofițerii SRI au constatat cǎ modul de operare era menit sǎ îngreuneze identificarea conturilor ce aparțineau rețelei.
În document se menționează că activitatea conturilor de TikTok a fost organizată pe Telegram, unele grupuri fiind înființate încă din 2022.
SRI punctează și aspecte referitoare la mecanismele de finanțare a campaniei electorale, confirmând implicarea lui Bogdan Peschir în finanțarea promovării lui Călin Georgescu. Bogdan Peșchir, cunoscut drept „bogpr” pe platforma TikTok, a efectuat donații de peste un milion de euro și plăți de 381.000 de dolari în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie către utilizatorii unor conturi de TikTok implicați în promovarea lui Călin Georgescu, potrivit SRI.
„Candidatul Călin GEORGESCU a declarat la AEP 0 lei buget de campanie electorală, respectiv că nu a cheltuit nicio sumă în cadrul acesteia. Datele deţinute au relevat implicarea contului de TikTok «bogpr», utilizat de cetăţeanul român Bogdan PEŞCHIR, în finanţarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul platformei de socializare. Acesta, utilizând contul “bogpr” a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr” în finanţarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul piatformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii TikTok în dialogul cu autorităţile române în data de 28.11.2024”, arată SRI, în documentul transmis în ședința CSAT din 28 noiembrie.
SRI a confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” şi a menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie a.c., către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului Călin GEORGESCU, inclusiv după data încheierii campaniei electorale. „Acestea reprezintă încălcări ale politicilor TikTok şi ale legislaţiei electorale române”, a mai indicat documentul SRI.
Serviciul de informații menționează si un număr mare de atacuri cibernetice rusești asupra sistemelor AEP, peste 85.000, anterior alegerilor. Atacurile au continuat și în ziua scrutinului, fiind utilizate sisteme informatice din 33 de țări.
Într-o alta nota, SRI face referire la „acțiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral, găzduite de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS)”.
Mai exact, pe 24 noiembrie, SRI a obținut date cu privire la „publicarea unor credențiale de acces asociate bec.ro, roaep.ro și registrulelectoral.ro în cadrul unor platforme de criminalitate cibernetica de sorginte rusă, date similare fiind identificate și în cadrul unui canal privat de Telegram recunoscut pentru diseminarea de date exfiltrate din foarte mult state, mai puțin Federația Rusă”.