Bashar al-Assad, fostul președinte al Siriei, a primit azil politic în Rusia și se află la Moscova împreună cu familia sa, a confirmat o sursă din Kremlin pentru agenția TASS pe 8 decembrie. Azilul a fost oferit „din considerente umanitare,” contrazicând zvonurile conform cărora avionul lui Assad ar fi fost doborât în timpul fugii sale din Siria, scrie Anima News.
Declarații oficiale și reacții internaționale
– Kremlinul a subliniat necesitatea reluării negocierilor pentru rezolvarea crizei siriene sub egida ONU.
– Liderii opoziției siriene au garantat siguranța bazelor militare și a reprezentanțelor diplomatice ruse în Siria.
– Rusia a solicitat consultări urgente în cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta situația din Siria, conform declarațiilor primului adjunct al reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanski.
Context
Prăbușirea regimului Assad a fost precipitată de o ofensivă masivă a forțelor opoziției, care a început pe 27 noiembrie, imediat după intrarea în vigoare a unui armistițiu între Israel și Liban.
Rebelii au capturat rapid orașele Alep, Idlib, Hama și Homs, iar pe 7 decembrie au intrat în Damasc.
Forțele armate siriene au început retragerea, iar în noaptea de 7 spre 8 decembrie a fost declarată căderea regimului Assad.
Semnificații și perspective
– Rusia intenționează să mențină influența în Siria prin negocieri politice și dialog cu opoziția siriană.
– Consultările din Consiliul de Securitate vor analiza impactul asupra forțelor ONU de menținere a păcii în regiunea Podișului Golan.
– Asigurările oferite de opoziția siriană privind protecția intereselor rusești reflectă nevoia de stabilitate în relațiile bilaterale. (Anima News)