Luni după-amiază toate cele 20 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti erau în teritoriu negativ, cu scăderi precum 3% la MedLife, Antiobitice şi Aquila, 2% Romgaz, Electrica şi Digi, 1% OMV Petrom, Banca Transilvania şi Hidroelectrica.
Pentru investitori surprizele – oricare ar fi ele, că sunt bune sau rele – înseamnă refacerea calculelor, recalibrarea aşteptărilor, reevaluarea modelelor şi noi întrebări. Dar ce te faci când surpriza este dată de câştigarea primului tur al alegerilor de un candidat care în sondaje nici măcar nu era în top 5? Şi mai ales de un candidat cu înclinaţii rusofile şi simpatizant al mişcării legionare? Începi să vinzi.
Pe 25 noiembrie, presiunea la vânzare de la Bursa de Valori a şters 4 miliarde de lei (800 mil. euro) din capitalizarea companiilor listate până la 352,8 mld. lei întrucât investitorii au ales să vândă de teama unor noi scăderi în perioada următoare până la noi calcule politice şi o revenire din şocul primului tur.
„Avem un candidat ale cărui agenda şi discurs nu au fost luate în calcul de către investitori şi probabil că în zilele următoare vom continua să avem episoade de volatilitate, influenţate de declaraţii şi calcule politice“, spune Liviu Arnăutu, CEO al administratorului de active Atlas Asset Management, pentru ZF.
Astfel indicele principal BET scădea luni după-amiază cu 1,6% şi intra sub pragul de 17.000 de puncte pentru oară din aprilie 2024. Adică Bursa de la Bucureşti era la un minim din ultimele 8 luni.
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro