vineri, ianuarie 24, 2025

SURSE Judecătorii CCR se reunesc din nou vineri dimineața într-o ședință informală pentru a discuta noi cereri de anulare a turului I

Judecătorii Curții Constituționale se reunesc din nou vineri dimineața într-o ședință informală pentru a discuta noi cereri de anulare a turului I, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate Curții. În această ședință nu vor fi luate însă decizii, la fel ca ieri, când judecătorii CCR s-au reunit pentru a discuta mai multe cereri de anulare a turului I.

Curtea Constituţională a României a anunţat, joi, că cererile depuse privind anularea primului tur al prezidenţialelor urmează să fie examinate în cadrul procesului de validare a alegerilor, informează Agerpres.

„Având în vedere solicitările reprezentanţilor mass-media cu privire la primirea unor petiţii şi cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României, Curtea Constituţională precizează că acestea au fost înregistrate şi urmează să fie examinate conform prevederilor constituţionale şi legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor”, se arată într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.

În comunicat se mai precizează că, în această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul II al alegerilor prezidenţiale.

Curtea Constituţională a primit joi patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.

Informațiile transmise în CSAT de serviciile secrete despre Călin Georgescu au fost desecretizate miercuri, după ce președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, la solicitarea instituțiilor emitente, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale. Creșterea conturilor care l-au promovat pe Călin Georgescu nu a fost organică, iar “activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către ”un actor statal”, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru ”rostogolirea” mesajelor pe platformă”, se arată într-un document SRI declasificat miercuri de CSAT.

Toni Greblă: Nu mai există cale de atac, termenele sunt depășite

După cum amintește Cotidianul, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat joi că, după ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva deciziei pronunţate de Curte.

Greblă a precizat într-o intervenţie la Antena 3 că ”după ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva acelei decizii pronunţate de Curte, şi nu mai există, pentru că sunt depăşite termenele, nicio posibilitate de a contesta rezultatele din primul tur de scrutin”.
Aşa spune legea, a precizat Toni Greblă.
Preşedintele AEP a mai arătat că, după ce se desăşoară al doilea tur de scrutin, ”sunt anumite persoane, subiecţi, care pot să sesizeze CCR, solicitând eventual invalidarea scrutinului sau a candidatului”.
”Deocamdată nu am ajuns, însă, şi nu aş vrea să speculez”, a mai arătat Greblă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Din aceeasi categorie

Ia pastila SRS

Ultimele articole