vineri, februarie 7, 2025

Cât de nocive sunt alimentele pe care le punem în sandvișurile copiilor. Avertismentul unui nutriționist despre urmările grave

Alimentele ultraprocesate sunt din ce în ce mai populare în rândul familiilor datorită prețului scăzut și termenului lung de valabilitate. Cu toate acestea, consumul lor regulat poate avea efecte grave asupra sănătății copiilor. Aceste produse sunt adesea promovate ca soluții rapide și ușor de preparat pentru mic dejunuri, dar în spatele etichetelor se află o serie de ingrediente nocive care pot afecta dezvoltarea acestora, relatează Ziare.com.

Dr. Vlad Roșca, nutriționist, avertizează asupra pericolelor acestora: „Printre cele mai nocive alimente pe care trebuie să le evităm atât noi, dar mai ales copiii, se numără margarina, brânzeturile rafinate (în special brânza topită), carnea procesată (crenvurști, parizer, mezelurile din comerț – căci conțin nitriți și nitrați în concentrații mari), supele la plic, dulciurile rafinate și chipsurile. Precizez că margarina conține cel mai periculos tip de grăsime, crescând trigliceridele, iar acestea trebuie să reprezinte sub 1% din alimentația zilnică. Brânza topită, de asemenea, sursă de grăsime saturată, va crește valorile totale de colesterol și LDL (cel rău), ceea ce înseamnă risc mare de boală cardiovasculară.”, arată publicația Totul despre mame.

Potrivit studiilor, majoritatea salamurilor și crenvurștilor conțin aditivi precum nitriți și nitrați, care sunt utilizați pentru a prelungi durata de viață a produsului și pentru a-i oferi o culoare atractivă. „Anumiți coloranți din aceste preparate, precum dioxidul de titan, penetrează mucoasa gastrică, ajungând cu ușurință în sânge și în organe”, spune Dr. Roșca.

În plus, aceste alimente pot afecta și sănătatea rinichilor și tensiunea arterială a copiilor, având un conținut ridicat de sare. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport limitat de sare la copii, însă aceste produse depășesc adesea limitele recomandate. „Știm că diabetul de tip 2 se dezvoltă la vârsta adultă, dar nu uitați că educația alimentară a copilului este reflexia sănătății adultului. 85% din copiii obezi vor deveni adulți obezi, spun studiile. Acestea arată că obezitatea crește de 80-110 ori riscul de diabet. Iar obezitatea atrage după ea diabet zaharat, boli cardiovasculare și riscuri semnificative de AVC și infarct miocardic acut”, subliniază Dr. Roșca.

Un studiu recent din Marea Britanie a constatat că aproape jumătate din caloriile consumate de copiii mici provin din alimente ultraprocesate, iar acest procent crește pe măsură ce copiii îmbătrânesc. Profesorul Clare Llewellyn, autor al cercetării, a explicat că „modele de alimentație din primii ani sunt importante, deoarece ajută la stabilirea unor obiceiuri care pot persista până la vârsta adultă. Acest lucru a fost reflectat în descoperirile noastre, la copiii de un an și nouă luni care au mâncat mai multe alimente ultraprocesate. Riscul de a deveni mare consumator la 7 ani este de aproape 10 ori mai mare.”

Deși alimentele ultraprocesate sunt atractive datorită gustului și ușurinței de consum, efectele pe termen lung asupra sănătății copiilor sunt alarmante. Aceste produse pot contribui la dezvoltarea obezității, diabetului și altor probleme de sănătate care afectează nu doar copiii, ci și adulții.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Din aceeasi categorie

Ia pastila SRS

Ultimele articole