vineri, ianuarie 24, 2025

Iohannis și membrii CSAT riscă cinci ani de pușcărie

Tema momentului e deschiderea unei anchete penale împotriva lui Călin Georgescu, după desecretizarea de către CSAT a unor documente livrate de autoritățile statului care ar dovedi fără echivoc – spun unii – că acesta s-ar face vinovat de fapte penale, ba chiar de trădare. Există o mică problemă: într-o asemenea eventualitate, toți membrii CSAT, în frunte cu Klaus Iohannis, ar fi pasibili de pușcărie pînă la cinci ani pentru favorizarea infractorului, prin refuzul de a transmite parchetului documentele ”doveditoare”.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) anunţă că analizează ”elementele de natură să determine declanşarea unei investigaţii penale”, după desecretizarea documentelor prezentate la şedinţa CSAT, precizând totodată că nu a primit până acum nici aceste documente, nici vreo sesizare sau informare din partea autorităţilor publice cu atribuţii în desfăşurarea procesului electoral, a organelor de politie sau a altor instituţii. ”CSAT a transmis Parchetului de pe lângă ÎCCJ doar Hotărârea adoptată de membrii CSAT în şedinţa din data de 28 noiembrie 2024, fără documentele care au fost desecretizate în cursul zilei de astăzi. În acest sens, menţionăm că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a primit, până la această dată, nicio sesizare sau informare din partea autorităţilor publice cu atribuţii în desfăşurarea procesului electoral, a organelor de politie sau a altor instituţii”, a precizat, ieri, PICCJ, conform News.ro.

După desecretizarea documentelor, Parchetul analizează elementele care ar putea determina declanşarea unei anchete.
”Totodată, precizăm că în noul context, al desecretizării documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT, PÎCCJ analizează în acest moment elementele de natură să determine declanşarea unei investigaţii penale, infracţiunile faţă de care se vor face cercetări şi structura de parchet competentă”, a transmis sursa citată.

Dacă decizia finală a Parchetului va fi de deschidere a unei anchete asupra lui Călin Georgescu, automat va trebui să deschidă alt dosar tuturor membrilor CSAT care au refuzat să transmită după ședința din 28 noiembrie documentele care l-ar incrimina pe Călin Georgescu.

Potrivit Codului Penal, Art. 269
(1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. (2) Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârşită de autor.

Iată lista celor care ar trebui să fie urmăriți penal:
1) Klaus Iohannis, președintele României
2) Marcel Ciolacu, prim-ministru
3) Angel Tâlvar, ministrul Apărării
4) Cătălin Predoiu, ministrul de Interne
5) Luminița Odobescu, ministrul de Externe
6) Alina Gorghiu, ministrul Justiției
7) Radu Oprea, ministrul Economiei
8) Marcel Boloș, ministrul Finanțelor
9) Răzvan Ionescu, șef interimar al SRI
10) Gabriel Vlase, directorul SIE
11) Gen.Gheorghiță Vlad, șeful statului major general
12) Ion Oprișor, consilier prezidențial pe probleme de siguranță națională
13) Mihai Șomordolea, secretarul CSAT. (Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Din aceeasi categorie

Ia pastila SRS

Ultimele articole